Ett systematiskt arbetsmiljöarbete ska vara en naturlig del i företagets dagliga verksamhet. I det arbetet ingår bland annat att bedöma riskerna för hur och varför ohälsa och olycksfall kan uppkomma i arbetet.
Som arbetsgivare är du skyldig att veta vilka eventuella hälsorisker din personal utsätts för i det dagliga arbetet. Vi på Kopparhälsan kan hjälpa till att upptäcka och bedöma de risker som finns på er arbetsplats genom bedömningar och yrkeshygieniska mätningar.
Felaktigt utformade arbetsplatser kan resultera i kostsamma arbetsskador. Att låta Kopparhälsan genomföra en ergonomisk kartläggning och analys är ett sätt att minska riskerna.
Vid en ergonomisk kartläggning kommer vi ut till er arbetsplats och analyserar den fysiska arbetsmiljön med målsättningen att optimera förutsättningarna. Vi tittar på relevanta förändringar för att uppnå ökad kvalitet, produktivitet och prestation samtidigt som arbetsrelaterade skador förebyggs. Fysiska, organisatoriska, tekniska och mentala faktorer som påverkar er under arbetet vägs in i en samlad bedömning.
Ett vanligt förekommande arbetsmiljöproblem är störande eller hörselskadliga bullernivåer.
Följderna av exponering för buller i vår arbetsmiljö är många, exempelvis:
Störande buller behöver inte enbart vara ett resultat av höga ljudnivåer utan kan även orsakas av exempelvis akustiska förhållanden.
Som arbetsgivare har du skyldighet att riskbedöma bullerexponeringen. Vi kan stötta er med mätning av buller för att utvärdera exponering utifrån Arbetsmiljöverkets insats- och gränsvärden eller andra viktiga parametrar av betydelse för bullerförhållandena.
I Sverige utsätts ca 10% av den arbetsföra befolkningen för hand- och armvibrationer och ca 6% för helkroppsvibrationer under minst en fjärdedel av arbetstiden.
Vibrationsskador är en av de vanligaste arbetssjukdomarna. Besvären blir ofta bestående i form av vita fingrar, nervpåverkan och smärta.
Som arbetsgivare har du skyldighet att riskbedöma vibrationsexponeringen. Vi kan stötta er med mätning av vibrationer för att utvärdera exponering i förhållande till Arbetsmiljöverkets insats- och gränsvärden.
Allt i vår vardag består av kemiska ämne. En del kemikalier kan orsaka skador på människors hälsa och är då en kemisk arbetsmiljörisk. Kemiska risker i arbetsmiljön orsakar många olyckor i Sverige varje år.
Arbetsgivaren ansvarar för att förebygga att kemiska arbetsmiljörisker inte orsakar olyckor eller ohälsa hos medarbetarna. Detta regleras i ett flertal föreskrifter från Arbetsmiljöverket.
Hantera kemikalier på rätt sätt
Lagstiftningen kring hur kemiska risker skall hanteras är omfattande. Som arbetsgivare måste du känna till och arbeta med kemikalier på det sättet lagstiftningen anger. Vi kan stötta er organisation i arbetet med säker kemikaliehantering.
Hjälp med riskbedömning eller krav på återkommande utbildning?
Beroende på vad ni behöver hjälp med kan vi bidra med exempelvis riskbedömningar, mätningar i arbetsmiljön eller ge åtgärdsförslag.
Kopparhälsan är en registrerad vårdgivare som står under Inspektionen för Vård och Omsorgs (IVO) tillsyn.