Kopparhälsan hjälper företag med vaccinationer i samband med resor i tjänsten eller för arbeten där medarbetare och personal utsätt för en smittorisk.
Genom att vaccinera personalen minskas risken för smittspridning och arbetsrelaterade sjukdomar som orsakar frånvaro. Beroende på vad man utsätts för i sin arbetsmiljö kan det krävas särskilt skydd mot vissa sjukdomar. Kopparhälsan anpassar vaccinationen efter er verksamhet.
När det är dags för vaccination är ni naturligtvis välkomna till oss. För större grupper går det även bra att anlita oss för vaccination på plats. Klicka nedan för att göra en bokning direkt. Eller maila för att boka vaccinationstid – info@kopparhalsan.se
Tänk på att göra er vaccination i god tid!
Hepatit A är en infektionssjukdom som kan påverka levern, med symtom som huvudvärk, muskelvärk, illamående, gulsot och feber. För att skydda sig mot sjukdomen kan man vaccinera sig i två doser för ett långvarigt skydd. Det är särskilt viktigt att ta vaccinet innan man reser till platser i världen där sjukdomen är vanligt förekommande och vaccination rekommenderas ofta vid resor utanför Europa. Utöver vaccin är det också viktigt med god handhygien, särskilt vid toalettbesök och mathantering. Infektionskällor: Kall, rå och dåligt tillagad mat (t.ex. sallad, skaldjur och glass) samt dricksvatten och istärningar.
Vaccin: Havrix
Hepatit B är en inflammation i levern som orsakas av ett virus. Viruset kan överföras med blod eller genom oskyddat sex. Viruset kan överföras även om den som är sjuk inte har några symtom. Vaccination rekommenderas om du ska på en långresa eller flytta till ett land där hepatit B är vanligt.
Infektionskällor: Kontakt med blod (olyckor, behandlingar, instrument för tatuering eller piercing, kontaktsporter) samt oskyddat sex.
Vaccin: Engerix-B
Twinrix är ett kombinationsvaccin som efter de två första doserna ger ett komplett skydd mot både hepatit A och B. Den tredje dosen används för att säkerställa långtidsskyddet.
Vaccin: Twinrix
Polio är en virussjukdom som sprids genom förorenat vatten och avlopp. De flesta får lindriga besvär som feber och huvudvärk, men ibland kan polio orsaka förlamningar i kroppen och till och med vara livshotande. I Sverige ingår poliovaccinet i det nationella barnvaccinationsprogrammetoch därför har sjukdomen inte funnits här på många år. Polio finns däremot fortfarande i några länder i Asien och Afrika. Barn bör vara grundvaccinerade innan resan. Vuxna som har fått sin tidigare grundvaccination bör fylla på med en femte dos av poliovaccin om det har gått tio år sedan den senaste dosen.
Vaccin: Imovax Polio
Varje år insjuknar ungefär 100 000 personer i lunginflammation i Sverige. Lunginflammation orsakad av pneumokocker är den vanligaste orsaken till lunginflammation i alla åldrar och den bakterie som orsakar flest dödsfall i sjukdomen hos äldre. Många människor är smittbärare av pneumokocker utan att vara sjuka, vilket gör det omöjligt för dig att helt undvika smitta.
Vaccin: Pneumovax
Vaccination mot difteri, stelkramp och kikhosta ingår i Sveriges allmänna vaccinationsprogrammet för barn och erbjuds alla barn från 3 månaders ålder. Det är viktigt att barn vaccineras mot dessa sjukdomar för att undvika att de drabbas av allvarliga komplikationer och för att minska risken för att icke-vaccinerade personer ska drabbas av sjukdomarna. Grundskyddet mot difteri, stelkramp och kikhosta avtar med tiden och vart 20:e år behövs en påfyllnadsdos.
Vaccin: Boostrix
Detta vaccin kompletterar barnvaccinationsprogrammet för de som behöver skydd mot difteri, stelkramp och kikhosta, men som även behöver fylla på sitt skydd mot polio. Det kan vara aktuellt om man exempelvis ska utsätta sig för en ökad polio-risk vid utlandsresa, studier eller yrkesarbete. I vissa fall kan det även vara ett krav från myndigheter; även om risken skulle vara begränsad.
Vaccin: Boostrix Polio
För unga och friska brukar influensan vara i upp till sju dagar, men det är vanligt att man är trött och hostar ytterligare ett par veckor efteråt. För riskgrupper är det desto allvarligare och kan utvecklas till sjukdomar som är livshotande.
Vaccin: VaxigripTetra
Har du otur kan ett enda fästingbett ge dig TBE, fästingburen hjärninflammation. Smittan överförs direkt i samband med fästingbettet. Idag finns ingen medicin mot sjukdomen, men som tur är finns det vaccin som skyddar. TBE-vaccination rekommenderas för dig som får fästingar eller brukar vara mycket ute i naturen i riskområden för TBE.
Vaccin: FSME-immun
Inför sin vaccination behöver man i god tid fylla i ett vaccinationsformulär. Detta är ett krav för att vi ska kunna ge vaccination. Formuläret går ut elektroniskt via mail / sms i samband med bokning av tid.
Som medarbetare är det helt fritt att tacka ja eller nej till vaccination, om det inte är så att myndigheter säger något annat. Därför är det viktigt att du som arbetsgivare tydligt förklarar varför arbetsplatsen rekommenderar vaccination. Det är också viktigt att förklara riskerna i arbetet om en medarbetare skulle välja att avstå från den erbjudna vaccinationen.
Kopparhälsan är en registrerad vårdgivare som står under Inspektionen för Vård och Omsorgs (IVO) tillsyn.